En av de viktigaste sakerna att tänka på när man ska ge sig ut på naturis är att ha med sig rätt utrustning. Rätt utrustning förbättrar utflykter på långfärdsskridskor och gör dem betydligt säkrare. Här delar vi med oss av den viktigaste utrustningen för skridskoturen.

Skridskor

Den absolut viktigaste utrustningen vid långfärdsskridskoåkning är skridskorna. Vilken skridsko man ska välja är en smaksak och något man själv får undersöka och pröva sig fram till.

Till skillnad från vanliga hockeyrör eller konståkningsskridskor består långfärdsskridskon av tre olika delar:

  • Skenor
  • Pjäxor
  • Bindningar

Långfärdsskridskon kan ha en fast häl eller lös häl beroende på vad du känner dig mest bekväm med. Viktigt att komma ihåg är att inte köpa för stora pjäxor på grund av risken för skavsår samt att skridskoskenan ska vara mellan fyra och åtta centimeter längre än pjäxan.

Stavar

Att ha tillgång till stavar vid långfärdsskridskoåkning underlättar för balans, farthållning och stakning. Stavarna är också viktiga ur ett säkerhetsperspektiv då de hjälper till att testa isens bärkraft.

Räddningsutrustning

När man befinner sig ute på naturis är det viktigt att ha tillgång till räddningsutrustning i olika former om olyckan skulle vara framme. Därför bör du aldrig befinna dig på isen utan ispik, isdubbar och räddningslina.

Isdubbarna ska sitta under halsen redan innan avfärd och visselpipa och räddningslina behöver finnas till hands utanpå ryggsäcken för att man själv ska kunna nå den om man går genom isen. Ispiken, eller staven, ska tas med för att isens tjocklek ska kunna kontrolleras. Ispiken är också bra att om man skulle behöva ta sig upp ur en vak.

Den viktigaste räddningsutrustningen utgörs dock av sällskap med erfarenhet av långfärdsskridskoåkning.

Navigeringsutrusning

Ibland händer det att man åker ut på längre turer som kräver viss navigeringsutrustning. Då kan det vara bra att komma ihåg komplement så som karta och kompass för att underlätta rutten. Även en GPS kan vara användbar vid längre utflykter på långfärdsskridskor.

Bildkälla: Imfoto / Shutterstock.com 

Kategorier: Tips