Skridskosäsongen är i full gång och runt om i landet arrangeras det flera tävlingar. Men det finns en hel del du behöver tänka på för att dina skridskor ska hålla så bra som möjligt både under säsongen men även efter säsongens slut.

Rätt förvaring är A och O

Rätt förvaring för dina skridskor är avgörande för hur bra och hur länge de ska hålla. Förvara aldrig skridskorna för varmt eller nära en värmekälla. Värmen gör att lädret lättare torkar ut och då tappar lädret sina naturliga oljor.

Undvik att låta skridskorna ligga kvar i en väska i bilen. När det är lite varmare ute kan det förstöra dina skridskor helt, eftersom de även då riskerar att torka ut och tappa de naturliga oljorna som finns i lädret.

Skridskor mår allra bästa av att förvaras luftigt i ett utrymme utan större temperaturväxlingar. Om du inte har plats att förvara din skridskoutrustning hemma finns det tempererade förråd som du kan hyra hos bland annat Prinsenslager.se

Ta hand om dina skridskor

Dina skridskor behöver väldigt mycket omtanke för att de ska hålla länge. Det finns flera saker du behöver tänka på både innan, under och efter att du har använt dem.

När du använder dina skridskor regelbundet är det viktigt att du transporterar dem på rätt sätt. Bästa sättet att transportera skridskorna på är att förvara dem var för sig i en tygpåse. När du fraktar skridskorna i tygpåsen rekommenderas det att du använder mjuka skydd. Men när du har skridskorna på dig rekommenderas det att du har hårda skydd.

Innan du använder dina skridskor behöver du

  • Kontrollera skruvarna och vara noga med att de är iskruvade ordentligt
  • Se till att skenorna är rätt slipade så att du får ett bra grepp på isen

När du använt dina skridskor behöver du

  • Torka av skridskorna ordentligt efter användning
  • Ta bort snö som fastnat på skenorna och torka av dem ordentligt
  • Torka av monteringsområdet
  • Torka sulan separat
  • Använda mjuka och inte hårda skydd när du transporterar skridskorna
  • Skydda skridskoskenornas slipyta genom att olja in dem lite lätt
  • Behandla läderlacken och skridskornas yttersula regelbundet med ett vätskeavvisande medel, till exempel läderfett

Tänk på! Skridskorna måste vara riktigt torra innan du kan behandla dem med läderfett. Vänta gärna med behandlingen till minst 12 timmar efter att du använt skridskorna.

Kategorier: Skridskotips