Stockholm är inte den första ort man tänker på när man hör ordet långfärdsskridskor. Även om naturisarna är få i närheten av Centralstationen, finns det några alternativ för den som känner sig sugen.

För att kunna ta på sig skridskorna behöver man ta sig en bit utanför stan. Eftersom att det tenderar att vara färre människor ute, är det bra att ta med sig en vän på äventyret. På så sätt kan ni hjälpa varandra, om något skulle hända.

Här är tre av de platser som stockholmarna åker långfärdsskridskor på.

Norra Förortstraversen

De tre mindre vikarna Edsviken, Brunnsviken och Norrviken erbjuder fantastiskt skridskois, för den som har tålamod. Med en kort promenad kan man ta sig mellan den ena och den andra.

Sträckan börjar då i Norrtull, och slutar i Norrviken intill Södra Törnskogens naturreservat. Där finns även gott om vandringsstigar för den som vill varva med en annan vinteraktivitet.

Att åka sträckan mellan de tre vikarna och avsluta med att åka till Mälaren kallas för Norra Förortstraversen.

Drevviken

De år som isen håller för det plogas Drevviken för skridskoåkning. Banan följer då sjöns strandlinje, och blir sammanlagt två mil lång. 

Det genomsnittliga djupet är knappt sju meter, vilket gör det till en bra skridskois. Det grunda djupet gör att sjön fryser snabbare, och bidrar till en mer pålitlig is. Vanligtvis brukar isen komma någon gång i mitten på december.

Sammanlagt finns det nio olika påfarter till isen, vilket gör det möjligt att enkelt bestämma hur lång sträcka man vill åka.

Nacka

Den som värderar utsikt över komfort kan istället välja att påbörja sin utflykt i Nacka. Istället för att åka över en kontinuerlig is får man ta en del promenader genom skogen. I utbyte får man dock en otrolig natur.

Rutten innebär att man korsar Söderby-, Dammtorps-, Järla- och Sicklasjöarna. De är alla smala vattendrag kantade av branta, högresta klippor.

Den som efter den rutten vill fortsätta till en jämnare åkning, kan gå en liten bit genom ett skogsparti och på så sätt hamna i Drevviken i stället.