Används skridskorna ofta kan det vara en smidig lösning att kunna slipa dem på egen hand. Det är dock viktigt att vara noga och veta vad man gör, annars riskerar man att förstöra skridskons egg.

Det kan löna sig att slippa sina långfärdsskridskor själv om de används mycket, i annat fall är det billigare och enklare att lämna in dem hos ett proffs.

För den som väljer att göra det själv är det här hur man går till väga.

Vad du behöver

Det finns tre saker som behövs för att kunna slipa skridskor:

  • slipställ
  • tvåsidigt slipbryne
  • gradbryne.

Utöver dem är det bra att ha en linjal och ett polerbryne till hands om det behövs.

Så slipar du en långfärdsskridsko

Det första som behöver göras är att se till att skenan är rak. Skulle den inte vara det måste den riktas och justeras tills den är det.

Efter det måste kurvradien bestämmas. För de allra flesta brukar den inte regelbundet bytas ut, men vid olyckshändelser på isen kan något ha blivit fel. Om den är som den ska bör den inte ändras, då man vänjer sig vid en viss kurva på sin skridsko.

Är kurvan fel bör skridskon oavsett lämnas in till ett proffs, då det inte är något som lätt kan åtgärdas själv.

När skridskorna passerat dessa två kontroller kan de spännas fast i slipstället. Man bör då se till att skenorna sitter parallellt med själva städet innan man börjar slipa.

Ta sedan slipbrynet och använd den finare sidan för att putsa upp skenorna. Det är endast om slitaget är stort som den grövre sidan bör användas, annars gör den ingenting bättre.

När botten slipas för att bli plan uppkommer små ”flisor” på skenans sida som kallas grader. Även dessa behöver slipas bort för att skridskon ska få ett bra skär. Det görs genom att försiktigt dra ett gradbryne längst med kanten.

Därefter kan ett polerbryne användas på skenans undersida för att göra ytan så slät som det bara är möjligt.

Efter att slipningen är klar är det viktigt att tvätta bort alla eventuellt sliprester från skenan. Därefter sätts skydden på som normalt används.

Lämna in dem till ett proffs om du är osäker

Att lämna in långfärdsskridskor för slipning kostar runt en hundralapp. Om de inte används varje dag kan det vara ett bättre värde ekonomiskt att lämna in dem istället för att köpa de verktyg som krävs.

När de lämnas in används dessutom ofta en maskin istället för ett handbryn. Det innebär att det utförs både bättre och säkrare.

Fundera på hur ofta skridskorna kommer att behöva vässas för att ta reda på vilket alternativ som passar bäst. De flesta sport- och reparationsbutiker erbjuder skridskoslipning.

Kategorier: Tips