Långfärdsskridskoåkning är en populär vinteraktivitet som lockar allt fler. Innan man ger sig ut på isen finns det flera bra saker att ha koll på. Här har vi listat de viktigaste nybörjartipsen.

1. Ha med dig kunnigt sällskap

För att du ska få en så bra första upplevelse av längdskidåkning som möjligt bör du ta med dig ett redan kunnigt sällskap. Även om långfärdsskridskoåkningen kan se lätt och ledigt ut kommer utövaren att ställas inför utmaningar i form av teknik och bedömning av isen.

Känner du ingen som redan är kunnig kan du ta kontakt med en närliggande förening och få hjälp av en erfaren långfärdsskridskoåkare samtidigt som du får trevligt sällskap på turen.

2. Hyr eller låna skridskor

När du ska åka långfärdsskridskor för första gången kan det kännas onödigt att lägga massa pengar på ett par sprillans nya skridskor. Istället kan du fråga runt i bekantskapskretsen om någon har ett par i din storlek att låna ut eller se över möjligheten att hyra skridskor.

Ofta finns det skridskor att hyra vid de olika friluftsområdena.

3. Packa en smart ryggsäck

Vid friluftsaktivitet är det alltid en fördel med en smart packad ryggsäck för att du ska kunna njuta av naturupplevelsen till fullo. När det kommer till en naturaktivitet som utförs på isen är en smart packad ryggsäck ännu viktigare eftersom den inte bara fungerar som förvaring utan även som skydd.

Genom att ha en ryggsäck kan du ha med dig flythjälp i form av en flytväst eller flytoverall, ett par dubbar, ett vattentätt inpackat ombyte och en räddningslina ifall du eller någon i sällskapet skulle gå genom isen.

Du kan också använda ryggsäcken som flythjälp genom att lämna utrymme för luft när du packar den.

4. Hitta den bästa isen

Att verkligen kunna förstå och bedöma en riktigt bra is tar många år att lära sig. För att hitta den bästa isen behöver du därför till en början förlita dig på en erfaren mentors kunskaper.

På bra dagar är isen mellan 5-10 centimeter tjock, snöfri och helst ganska nylagd. Is som är tjockare än 10 centimeter blir allt som oftast stummare.

Kategorier: Tips