Västerås är välkänt som ett långfärdsskridskoparadis. Fördelen med Västerås är Västeråsfjärden. En fjärd är som en blandning mellan skärgård och en insjö, och just Västeråsfjärden utgör en del av Mälaren. Till sin natur är en fjärd full av öar, vilket är en dröm för skridskoåkare.

Isen tenderar att vara bra och stabil, och säsongen kan ofta sträcka sig mellan november och april. Somliga år med stora växlingar i temperaturen är den dock inte lika pålitlig.

Här är de tre bästa naturisarna att ta med sig långfärdsskridskorna till i Västerås.

Östra Västeråsfjärden

I många fall är det främst den östra sidan av fjärden som uppskattas för långfärdsskridskoåkning. 

På Västeråsfjärden hålls även årligen tävlingen Arosrännet. Tävlingen är till för alla åldrar och sker till förmån för Sjöräddningssällskapet.

Det tar några kalla dagar för att isen ska frysa till ordentligt, men när den väl gör det erbjuder den en fantastisk skridskobana. De många öarna gör isen mer stabil när den väl är där, och det är inte ovanligt att isen blir mellan tio och tjugo centimeter tjock.

Hässlösundet

Hässlösundet är det vatten som finns mellan Björnö och fastlandet. Sundet täcks därmed snabbare av is än resten av fjärden.

En rundslinga brukar skottas av Västerås ideella plogare på vintrar när isen tillåter det. Den sträcker sig då cirka åtta kilometer runt Björnön, och då delvis genom Hässlösundet.

Det finns även ett flertal påfarter, för den som tycker om att kunna anpassa sin sträcka.

Galten

Den mest västliga viken vid Västerås kallas för Galten. Vattnet är till stor del isolerat och fryser fint när det är säsong.

Även om isen ofta är fin är det inte lika väl plogat som somliga delar av Västeråsfjärden. Var därför noga med den egna iskontrollen, och undvik att åka här som nybörjare.

För den skridskoåkare som tar sig längst in i viken finns tätorten Kungsör, med goda möjligheter till gott och välförtjänt fika.