Generellt är naturisarna runtom Uppsala fina att åka på, och de många mindre vattensamlingarna fryser snabbt. Många kilometer skridskobana plogas varje år för den som vill ha en utmaning till långfärdsskridsko.

Runt tio banor brukar plogas, och här är några av dem.

Fjällnora

En bit utanför Uppsala finns friluftsområdet Fjällnora. På sommaren finns möjlighet att bada eller hyra kanot, och på vintern byts kanoten ut mot långfärdsskridskor.

I Fjällnora finns sjön Trehörningen där en bana brukar plogas upp varje vinter. På den frusna sjön ryms en nästan elva kilometer lång bana som friluftsentusiaster besöker år ut och år in, samt en kortare bana på två kilometer.

Utöver den fantastiska isen erbjuder även Fjällnora ett kafé, som man är välkommen att besöka efter att skridskoturen har avslutats.

Vikingaslingan

En skridskobana med ett märkligt namn är Vikingaslingan. Det är den längsta rutten att åka på långfärdsskridskor med sina imponerande 80 kilometer. Namnet kommer sig av att slingan följer en väg som började användas redan på vikingarnas tid.

Vikingarännet är en tävling som har hållits varje år sedan 1999, som följer Vikingaslingan och startar i Uppsala. Deltagarna tar sig sedan de åtta milen till målgång i Stockholm över loppet av några timmar.

Hammarskog friluftsområde

Dalkarlskärret är ett grunt vattendrag i Hammarskogs friluftsområde. Det gör perfekt för skridskoåkning, eftersom att den är bland de första naturisar som bildas.

Isen underhålls och plogas regelbundet, och passar därför bra även för nybörjare.

Den som vill ha en större utmaning kan dra sig till Dalbyviken och dess möjligheter till längre rutter. En skridskoslinga på 15 kilometer brukar plogas från Dalbyviken till Skarholmen de år isen är stabil.

Långsjön i Björklinge

Inom Björklinge friluftsområde finns Långsjön. Som hörs på namnet passar den bra för långfärdsskridskoåkning, såvida man åker på längden.

Den som åker hela sjöns längd får en ungefär tre kilometer lång bana.